lördag 30 november 2013

Lillajul

Glad lillajul alla läsare!

Det har varit lite tyst på bloggen, då jag egentligen inte kan publicera några bilder på mina stickningar. Allt som nu blir färdigt och nästan allt som är aktivt under arbete är julklappar. Dem får ni se först efter julen.


Årets första (och antagligen enda) hyacint (och den första på många år), inhandlade jag idag och den passade perfekt in i skålen som jag faktiskt själv nångång i tiden har målat. 
1997 står det i bottnet på den. 
Ljuslyktan i hjärtform fick jag som värdinnegåva då jag för några veckor sedan hade 
PartyLite-party :). Tror dock att jag ska försöka hitta ngt att fylla brickan med och jag tror jag kommer att hitta det jag söker i Hemtex. Måste bara hinna släpa mig dit först...
 
Kram Ia

söndag 17 november 2013

Söndag igen

Söndag igen. Veckan har gått igen i ett huj, och inte har man hunnit med allt som borde ha gjorts.
Hade PartyLite och "kafferep" på tisdagen. Min syster har börjat sälja Zinzino-kaffemaskiner och ville komma och förevisa en sådan och samtidigt fick vi provsmaka på det goda kaffet. Dessutom fick jag tidigare i höst ett samtal från "min" PartyLite konsult så jag beslöt att ta två flugor i en smäll och ordna det tillsammans. Blev en riktigt trevlig kväll måste jag säga :)


Denna ljusdekoration och glasljuset köpte jag från PartyLite redan i vårvintras och älskar det. Snart får jag börja plocka fram ngt mera juligt, men än få det stå kvar.

På stickfronten har jag fått två par sockor färdiga:


Nu får jag nog lämna det vanliga sock-stickandet åt sidan och börja med julklapparna.  Julen kommer fortare än man tror, endast 5 veckor kvar :). Så här snabbt räknat ska det ännu fixas 6 par vantar, åtminstone 2 par sockor och en tubhalsduk. Dessutom har jag ju en hel del andra projekt på hälft också.

Ha det bra!

Kram Ia

söndag 10 november 2013

Handstöpta ljus, stickade vantar och sockor

Det har gått över en vecka sen senaste inlägg. Har haft en fullspäckad vecka med dansövning (både egen och juniorernas), seminarie-kryssning till Stockholm mm. 

Igår (lördag) skulle fröken köras till Myrbacka för handbollsturnering. GrIFK:s mini-flickor hade sin första turnering för säsongen och fröken min är en av deras två tränare. Spännande att se henne i action som tränare :)
Under tiden medan hon var i bollhallen passade jag på att åka in till Huffen (Haga u.f., föreningen där vi dansar folkdans) och stöpa ljus. En årligt återkommande trevlig tradition och deltagarna brukar få köpa ett visst antal ljus till självkostnadspris. Stämningsfullt och charmigt med handstöpta ljus tycker jag.




Hann även igår med middag hos föräldrarna för att på förhand fira farsdag och min pappas födelsedag, som faktiskt iår infaller på farsdagen. Grattis Pappa!
Lite har jag ju nog hunnit sticka också den senaste tiden. Nedan några bilder på sånt jag fått färdigt under de senaste veckorna:


Vantarna har jag påbörjat redan för länge sen, men båda paren var länge utan tummar. De fick jag äntligen inspiration att sticka förra söndagen. Enkla vanliga lodrätrandiga (pystyraita) vantar. Stickas med två olika färger och båda trådarna följer hela tiden med. Varannan maska den ena färgen och varannan den andra. Håll garnet alltid på samma sida på pekfingret (byt inte plats) så blir ränderna lika hela vägen. Vantarna blir tjocka och varma med den här tekniken. Den undre grå/lila är aviga sidan på vanten. 

 Helt vanliga sockor i färggranna färger. Det lila paret blev färdiga igår kväll.

Mina första sockor med Broken Seed Stitch ("räjähtävä helmineule" på finska). Dessa är nog stickade redan för över ett halvt år sedan och flera likadana (av olika garn dock) har jag stickat sen dess. På dessa måste jag sprätta fotdelen, då jag gjort färgbytet tokigt och det blev gjort först förra veckan.  Så helt färdiga blev dessa först i måndags.
Här är stickat resår: 2 aviga, 2 räta både högst upp och just före hälen. Den spräckliga delen är stickat vartannat varv med vitt och vartannat varv färgat garn. Den vita tråden alltid rät-stickning och med den färgade varannan gång en rät, en avig och varannan gång en avig, en rät. På fotdelen har jag för bekvämligheten stickat på undre sidan endast rät-stickning och broken seed stitch endast på övre sidan.

Ha det bra!

Kram Ia

fredag 1 november 2013

En lång vecka

En lång vecka har det varit, men äntligen fredag kväll. Hemma som vanligt men som sällskap ikväll har jag unge herrn. Fröken åkte på eftermiddagen iväg på Höstdagar till Lempäälä och kommer hem först på söndagen.
Har inte hunnit sticka så mycket den här veckan p.g.a mycket program men lite har jag fått gjort iallafall. Påbörjade under förra veckoslutet på ett par gråa herrsockor, stickade ca. 3 cm av mudden. Har suttit på två långa möten, två kvällar i rad och förstås var då stickningen med.


Dessa sockor blir av Novitas Nalle garn (ränderna av ett gammalt Nalle colori som jag hade ett litet nystan av kvar).

Igår hade min äldsta lillasyster födelsedag och vad fick hon till gåva, jo ett par sockor. Hann inte själv desto mera och gratta henne, bara avhämtade fröken min som spenderat kvällen med sin moster och sina kusiner. Dock ringde min syster ännu idag och tackade så mycket för de härliga sockorna (fast hon ju också gjorde det redan igår :)). Trevlig med gåvor som uppskattas av mottagaren.

Hon fick ett par gula "skrynkelsockor" och mönstret har jag hittat här: http://lindaslantliga.blogspot.fi/2010/10/virkstuga-och-skrynkelsockor.html

Skön helg allesammans!

Ia