lördag 21 juni 2014

Pancakes

Denna midsommar var midsommaraftonens morgonmål den enda måltiden som vi alla åt tillsammans. Fröken firar midsommar med kompisar i Bromarv och unge herrn och jag här hemma. Ville att fröken skulle få ett ordentligt somrigt morgonmål innan hon åkte iväg, och överraskade barnen med Pancakes, frukt, jordgubbar och lönnsirap.



Receptet är enkelt:
1 del vetemjöl (mugg, glas, kopp - enligt hur stor smet du vill ha)
1 del mjölk
1 ägg (kan läggas flere om mängden mjöl och mjölk är stor)
lite salt
ca 1 msk socker

Blanda allt i en bunke och stek i lite smör i stekpanna passligt stora pancakes.
Såg receptet i ett Jamie Oliver - program och det fastnade i minnet och är enkelt och bra :) Tidigare har vi ätit med vanlig sylt och grädde, men ville lyxa till det lite midsommaren till ära.

Ha en bra fortsättning på midsommaren!

Kram Ia

fredag 13 juni 2014

Toukkapussi - "Larvpåse"

Projektet jag skrev om i ett tidigare inlägg har jag nog för fått färdig för någon vecka sedan, men det har varit så mycket på gång så jag helt enkelt inte hunnit skriva i bloggen. Och så ville jag dessutom vara säker på att mottagaren fått den innan jag publicerar den här på bloggen.

Jag blev moster här för en månad sedan, då mitt åttonde syskonbarn kom till världen. En söt liten kille <3. Min kära syster hade redan före han föddes önskat sig en "larvpåse" (sovpåse) - toukkapussi åt honom. P.g.a flytten och allt som har med den att göra hann jag inte börja på den före babyn föddes, men fick sedan sätta fart på.



Frökens gamla docka fick agera modell :). Påsen är stickad av Novitas Wool-garn (gråmelerat och naturvitt) med 3,5:ans rundsticka (40 cm). Mönstret hittade jag här.

Fick idag förmånen att få lille herrn med mamma sin på besök till jobbet och sovpåsen hade har ju förstås på sig :)

Trevligt veckoslut!

Kram Ia


torsdag 12 juni 2014

Kulturen vid Ån - KvÅ

Idag var det dag igen för Kulturen vid Ån för 16:e gången. Tyvärr i regn och rusk och betydligt mindre publik än vad det brukar vara. Vädret gjorde väl sitt och så kan kanske också ha lite med saken att göra att det även var Helsingforsdagen idag med många olika evenemang runt om i Helsingfors och med en stor konsert i Kajsaniemi parken på kvällen.

Jag hann själv vara med om några program eftersom jag också  varit på jobb idag och hann till KvÅ först till kl. 17. Hann dock lyssna på Frida Andersson, Benny Törnroos med Mumintrollen och så kvällens huvudartist Redrama.




Tyvärr råkade det så att fröken min idag for iväg på skribaläger som hjälpis, så hon kunde inte komma med och unge herrn trodde visst att han är gjord av socker och ville inte komma dit p.g.a det "dåliga vädret" ;).

Ha det gött och så hoppas vi på att solen skiner imorgon (hehehe, wishfull thinking ;))

Kram Ia

onsdag 11 juni 2014

Folkdansstämma

Förra veckoslutet var vi i Solf på Finlands svenska folkdansring r.f:s folkdansstämma. Stämman ordnas varje år någonstans i SvenskFinland av något av de olika folkdansdistrikten inom Folkdansringen. Vart tredje år ordnas det en Juniorstämma då seniorerna åker på Nordlek. Där emellan, alltid två år i rad, är folkdansstämman gemensam för seniorerna och juniorerna.

Vi åkte upp på fredag eftermiddag med föreningens abonerade buss. Från mitt juniorlag hade jag endast två juniorer (tonårsflickor) med mig, så ingen stor grupp att hålla reda på i år. Flickorna är såpass stora så dom skötte sig ganska långt själva och mina egna har ju skött sig själva på stämmorna redan i flere år. Flickornas hår måste ju nog flätas och så behövde de lite hjälp med att sätta fast broschen i sjalen och sånt men annars skötte dom sig helt själva.

På lördag förmiddag var det festtåg längs gågatan och runt torget i Vasa och dansfyrverkeri (dansuppvisningar) på gågatan.
 
Uppställning till festtåget utanför rådhuset i Vasa
Efter festtåget och dansfyrverkeriet bar det av tillbaka till Solf och efter lunch fick vi vara med om en tidsresa på Stundars - hantverkarmuseum. Vi reste tillbaka i tiden till början av 1900-talet och barnen fick bl.a.gå på lektion i skolan, prova på att tvätta kläder på gammalt vis och baka rågbröd.

Utbakat rågbröd som väntar på att åka i ugnen. Vi fick även smaka på färdigt gräddat bröd som barnen bakat ut och det var jätte gott :)

Här hängs det tvätt


Några charmiga gamla bodar och stugor



På söndagen var det dags för höjdpunkten på stämman - festuppvisningen. Festuppvisningen hölls också på Stundars där vi passade perfekt in i miljön med våra fina folkdräkter.

På festuppvisningen finns en liten nyhet med ett filmklipp på Svenska Yles sidor här.

Tur med vädret hade vi då solen sken hela dagen. Det är inte alltid som en festuppvisning utomhus lyckas såhär bra. Det är ju alltid en chansning att ordna festuppvisningen utomhus, då folkdräkterna inte riktigt gillar regn och inte är det ju roligt att dansa ute i regn och rusk heller. Senast dansade vi festuppvisningen utomhus för två år sen på juniorstämman i Kronoby och för 5 år sedan på juniorstämman i Kimito. Ofta satsar arrangörerna hellre på det säkra kortet och ordnar festuppvisningen inomhus för att inte behöva ta i bruk plan B (och flytta uppvisningen ändå inomhus) eller inhibera hela uppvisningen ifall det inte finns någon plats att flytta uppvisningen till inomhus.

Juniorerna
Stickningen fanns förstås också med :). Under själva stämman hann jag nog inte sticka en enda maska, men de långa bussresorna kräver alltid en stickning.

Ha det bra!

Kram Ia