söndag 22 februari 2015

Fickan

Hej!
Ungdomarna hade dansövning idag och jag fick 3h tid för handarbete medan jag satt och väntade på dem i ungdomsföreningslokalen. Tog med mig folkdräktsfickan som jag påbörjat redan i höstas på Folkdräktssömnads-kursen som jag går på vid Arbis.  På riktig svenska heter det kjolsäck och inte ficka, men få förstår vad man menar om man talar om en kjolsäck.

Jag började med att klippa ut delarna till fickan av det som blivit kvar av mitt västtyg då min dräkt syddes upp för snart 11 år sedan. Efter det ritade jag mönstret över på mönsterpapper. Därefter skulle jag med att använda kalkerpapper rita över bilden på tyget, men hittade inget vettig färgs kalkerpapper någonstans så jag rita av den på fri hand.

Den färdig fickan hör till frökens nya Esbo-dräkt som mamma min håller på och syr om till fröken.

Sen var det dag att börja brodera. Jobbigt att få kedjestygnen jämna och att forma rätt, men efter mycket möda och besvär lyckades det fint.
Och så suddades den ritade bilden bort an efter man sydde och så var det bara att rita på nytt igen.



När bilden var klar klippte jag ut passliga bitar fodertyg (linnetyg) till båda delarna och sydde dem fast i dräkttyget.

Att hitta gult kantband var ju sen heller inte så enkelt. Kantband överhuvudtaget tycks finnas begränsat av och sen ännu gult... nästan hopplöst. Hade till sist 4 olika alternativ av vilka jag sen valde det jag gilla bäst. Inte kanske helt rätt färg, kunde ha varit lite mera citrongult, men finns det inte så finns det inte.


Men nu är fickan då äntligen färdig och till nästa blir det ett ny skjorta till min folkdräkt. Behöver absolut en skjorta till. På resor (typ Nordlek och Barnlek), med flere uppträdanden så räcker det inte med en skjorta. Hoppas bara att Eurokangas har rätt tyg så att jag kommer igång genast på tisdagen då vi har nästa kurskväll.

Ha det bra!

Kram Ia

torsdag 19 februari 2015

Sockor i mängder

Har  fått en hel del stickat på senaste tiden. Varit mer eller mindre flunssig hela året så har spenderat en hel del tid på soffan med en stickning i famnen.

Sockor (ca. stl. 40-42) stickade av Novitas Pikkusisko garn med strumpstickor nr. 2,5.
Herrsockor (stl. 43/44) stickade av Novitas Pikkusisko garn med strumpstickor nr. 2,5.

Stora herrsockor (45-47) av Novitas Nalle garn stickade med strumpstickor nr. 3.

Yllesockor till min lillasyster. Det blev nästan ett helt nystan kvar av garnet hon köpte till benvärmarna jag stickade förra månaden. Alltså sockor i storlek 39 av svart Nalle-garn stickade med strumpstickor nr. 3.



Ha det bra!

Kram Ia

söndag 15 februari 2015

Gammeldans 2015

I fredags kom då äntligen dagen fröken min väntat på hela läsåret - De gamlas dag. Fast fröken går i yrkesskola fick hon möjlighet att dansa Gammeldans i det gymnasium där många av hennes kompisar från högstadietiden går, då en kille blev utan dam och en kompis kom ihåg att hennes dröm var att få vara med om Gammeldansen.
Hela hösten och vintern har hon åkt på övningar och vissa dagar ännu åkt tillbaka till egen skola för sena lektioner.

Tidigt på morgonen förvandlades köket till skönhetssalong då två av frökens kompisar ställde upp för att göra frisyr och make-up. Själv hade jag tagit ut en semesterdag för att kunna agera privatchaufför under dagen.

På dagen hade de två föreställningar för skolan, en för lågstadiet och en för högstadiet och gymnasiet.
 På kvällen blev det dags för föreställningen för föräldrarna.
Klänningen hade fröken redan på hösten hittat för en billig peng från Ebay. Behövdes endast förkortas en aning.
Unge herrn hade dagen till ära (och för att han fick dansa den första allmänna valsen med sin stora syster) klätt upp sig :) 

Ett minne för livet för både mor och dotter :)

Kram Ia

fredag 13 februari 2015

Yllesockor till fröken

Oj, det har visst gått några veckor sen sist.

Märkte här för en tid sen att frökens yllesockor sett sina bästa dagar. Beställningen var svarta med gröna ränder på skaftet.
Stickade av Novitas Nalle-garn med stickor nr. 3

Trevligt veckoslut!

Kram Ia